Belgisch schrijver Jo Claes

Hoofdinspecteur Thomas Berg


Jo Claes heeft de formule te pakken. Hoewel hij al heel lang in Leuven woont is hij geen Leuvenaar. Hij heeft zijn hoofdrolspeler in de studentenstad neergezet, waar nooit moorden gebeuren, en laat hem allerlei menselijke emoties doorlopen. De politieinspecteur Thomas Berg is een man waarmee ik me gemakkelijk kan vereenzelvigen, en daarom lees ik zijn beleuvenissen zo graag. Hij kan op de verkeerde momenten verliefd worden, kwaad ook, maar hij heeft vooral stijl en staat stil bij de laksheid waarmee de doorsnee-Vlaming de Nederlandse taal bejegent. De schrijver is niet voor niets leraar Nederlands-Engels aan het Heilig-Hartinstituut in Heverlee. Zolang hij Berg in een omgeving blijft situeren die hij heel goed kent, zal ik als lezer niet afhaken.

De naam Jo Claes klonk bekend in de oren toen ik in 2014 zijn boek De Mythe van Methusalem kocht. Ineens herinnerde ik me zijn hagiografieŽn (beschrijvingen van heiligenlevens) die als naslagwerken dienden bij het schrijven van mijn epos De RelikwieŽnverzamelaar (2005). Toen schoot me de periode (1986) te binnen waarin mijn broer Hubert Van Eygen met Jo Claes samenwerkte voor het tijdschrift Initiatief. Uit die tijd (1985) stamt ook zijn eerste verhalenbundel De Stenen Toren waarmee hij de prijs voor Beste Debuut kreeg. In ťťn ruk speelde ik het klaar zijn nieuwe reeks te lezen, van de laatste naar de eerste, De Zaak Torfs, waarmee hij in 2008 begon. Misdaadromans, want thrillers wil hij ze niet noemen.

Tien jaar later, in 2018, geeft Houtekiet verrassend de voor mij onbekende roman Het KaÔnsteken uit 1994 uit. Leuk om te lezen vanwege de overlappende belevenissen van de verschillende personages, maar geen boek om prijzen mee te winnen.

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

eygen

Site map         Contact               Geschriften             Gedachten

facebook facebook


© EYGEN-BOEKEN.be    On-line sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 8.5          Page update 21/04/2019