Belgisch schrijver Jo Claes

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

Zijn vertelsels lijken echt gebeurd


Jo Claes heeft de formule te pakken. Hoewel hij al heel lang in Leuven woont is hij geen Leuvenaar. Hij heeft zijn hoofdrolspeler in de studentenstad neergezet, waar nooit moorden gebeuren, en laat hem allerlei menselijke emoties doorlopen.

Politieinspecteur Thomas Berg is een man waarmee ik me gemakkelijk kan vereenzelvigen, en daarom lees ik zijn beleuvenissen zo graag. Hij kan op de verkeerde momenten verliefd worden, kwaad ook, maar hij heeft vooral stijl en staat stil bij de laksheid waarmee de doorsnee-Vlaming de Nederlandse taal bejegent. Jo Claes is niet voor niets leraar Nederlands-Engels aan het Heilig-Hartinstituut in Heverlee. Zolang hij Berg in een omgeving blijft situeren die hij heel goed kent, zal ik als lezer niet afhaken.

De naam Jo Claes klonk bekend in de oren toen ik in 2014 zijn boek De Mythe van Methusalem kocht. Ineens herinnerde ik me zijn hagiografieŽn (beschrijvingen van heiligenlevens) die als naslagwerken dienden bij het schrijven van mijn epos De RelikwieŽnverzamelaar (2005). Toen schoot me de periode (1986) te binnen waarin mijn broer Hubert Van Eygen met Jo Claes samenwerkte voor het tijdschrift Initiatief. Uit die tijd (1985) stamt ook zijn eerste verhalenbundel De Stenen Toren waarmee hij de prijs voor Beste Debuut kreeg.

In ťťn ruk speelde ik het klaar zijn nieuwe reeks te lezen, van Getekend vonnis tot De Zaak Torfs, waarmee hij in 2008 begon. Misdaadromans, want thrillers wil hij ze niet noemen. Tien jaar later (2018) gaf Houtekiet verrassend de voor mij onbekende roman Het KaÔnsteken (1994) uit. Het boek was leuk om te lezen vanwege de overlappende belevenissen van de verschillende personages.

In 2019 verscheen Spiegelgevechten, een opmerkelijk boek dat voor mijn part een prijs verdient. Jo Claes schrijft: 'schrijvers zuigen een verhaal van A tot Z uit hun duim en vertellen het zo dat het lijkt alsof het echt is gebeurd.' En dat doet hij elke keer. Ook Van de hemel in de hel dat hij in 2020 uitgaf, getuigt van zijn vertelkunst. Race tegen de klok is een boekje dat hij in 2020 speciaal schreef voor Standaard Boekhandel, bij aankoop van 25 euro kreeg je het gratis erbij. In maart 2021 verschijnt zijn nieuwste roman De doden voorbij.

Foto

Site map         Contact               Geschriften            Gedachten

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 9.1          Page update 25/01/2021