Belgisch schrijver Toni Coppers

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

Zijn boeken zijn als films die mogen blijven duren


Van Coppers verscheen in 1995 De Beha van Madonna, brieven van een reiziger, geïnspireerd door zijn reizen als journalist voor Radio 1. Vanaf 2005 verhaalde Coppers hilarische belevenissen van woordvoerders en andere deskundigen in Dixit, en in 2006 resulteerde dat in het vervolg Heilige nachten.

Zijn debuut als misdaadschrijver was Niets is ooit in 2008, waarin Coppers voor het eerst in de kleren kruipt van Liese Meerhout, een vrouwelijke inspecteur Kunstcriminaliteit te Brussel. Haar avonturen kregen een vervolg in Engel en De geheime tuin. In 2011 liet Coppers zijn hoofrolspeelster verhuizen naar de Brusselse moordbrigade in Iris was haar naam. Stil bloed speelt zich in Oostende af en Liese Meerhout verhuist vervolgens naar de Antwerpse moordbrigade. In 2016 kwam Zwerfvuil uit.

Met Dood water won Coppers de Hercule Poirotprijs in 2014. In 2015 volgde Het laatste oordeel, en met De vleermuismoorden was het weer prijs (Hercule Poirot). Die won hij het jaar daarop ook voor De hondenman. VTM zond in 2016 een 13-delige serie uit rond de hoofdfiguur van Coppers' boeken. Coppers had de smaak te pakken en schreef minstens 2 boeken per jaar. In de naam van de vader, De zomer van de doden en Nooit meer alleen volgden in 2017 en 2018.
De erfgenamen van René Magritte vroegen Coppers Magritte te eren in een roman. Dit resulteerde in juni 2017 in De zaak Magritte, een verhaal dat zich afspeelt in Parijs en Brussel. Een jaar later bracht de nieuwe uitgeverij Angèle De jongen in het graf uit, een verhaal dat alle Belgen onmiddellijk doet terugdenken aan de beruchte gijzelings- en moordzaak uit 1998 (Marc Dutroux). Coppers won er de Hercule Poirot-prijs en de LangZullenWeLezen-trofee mee.

In 2018, 2019 en 2020 volgden De genezer, Het vergeten meisje en Messias, stuk voor stuk boeiende verhalen. In De zaak Magritte introduceerde Coppers al een nieuw personage: Alex Berger. In 2020 kwam ook Val uit, het tweede boek met Alex in de hoofdrol. Gelukkig gaf Coppers in februari 2021 weer een Liese-Meerhoutboek uit: De moord op Arno Linter.

Foto

Site map         Contact               Geschriften            Gedachten

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 9.1          Page update 10/02/2021