Belgisch schrijver Luc Deflo

Zolang de personages uit de boeken van Luc Deflo Vlaams spreken...


Het toeval wil dat ik de boeken van Deflo ben beginnen lezen in het jaar dat hij stierf. Wat me vooral aanspreekt is zijn gedurfde schrijfstijl, en ik bedoel niet alleen zijn schrijfwijze maar ook zijn onderwerpen. Als ik die moet vergelijken met mijn eigen stijl, en die van andere Belgische schrijvers, dan zijn mijn schrijfsels veel te braaf.

Een mens vraagt zich af hoe een moordenaar moordt. Deflo weet het, en hij kruipt in de huid van een seriemoordenaar die probeert zijn hachje te redden. Hij is dan ook op de hoogte van allerlei milieus zoals de politie, prostitutie en drugs. Niet voor niets staat op sommige van zijn boeken: meesters in misdaad. Of ze nu de uitgeverij Manteau of Deflo bedoelen, laat ik in het midden.

Deflo verzint misdaadverhalen, niet om louter en alleen op zoek te gaan naar de moordenaar maar wel om min of meer uit te leggen waarom hij dat doet. Het is kras om dat klaar te krijgen zonder zelf een moordenaar te zijn. In hoeverre research hem daarbij geholpen heeft weet ik niet, maar het getuigt van vakmanschap. Ik slaag enkel erin mijn eigen saaie belevenissen in mijn boeken te verwerken, en ik hoef niet eens aan een who has done it te beginnen.

Deflo bracht zijn eerste boek Naakte zielen uit in 1999, waarin rechercheur Dirk Deleu samen met onderzoeksrechter Jos Bosmans een ontspoorde psychopaat in Mechelen tracht te vatten. Deflo heeft meerdere boeken geschreven rond het tweetal. Een 4-tal boeken schreef hij rond de speurders van Cel5, de nationale cel gespecialiseerd in kindermisdrijven.

Tot aan zijn dood in 2018 heeft hij 35 boeken uitgegeven. Postuum zijn in 2019 Levend speelgoed en Ricky en Ronnie uitgegeven. Begin 2020 verscheen Versmachtend verlangen. Er zal nog 1 thriller volgen.

Deflo is op 60-jarige leeftijd heengegaan. Waarheen? Misschien wel naar een oord waar gekwetste mensen geen moorden plegen. Eng.

Foto

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

Foto

Site map         Contact               Geschriften             Gedachten

Foto Foto


EYGEN-BOEKEN.be    On-line sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 8.6          Page update 16/02/2020