Amerikaans schrijver Dean R. Koontz

Vertaald maar gepraald


Dean Koontz is geboren en opgegroeid in Pennsylvania. Hij studeerde af aan het Shippensburg State College en vond werk als raad- en lesgever van minderbedeelde kinderen. Omdat zijn voorganger vanwege schermutselingen met agressieve jongeren in het ziekenhuis was beland, zette Koontz alles op alles om schrijver te worden. 's Nachts schreef hij en overdag gaf hij Engels in een school even buiten Harrisburg. Anderhalf jaar later kreeg hij van zijn vrouw de kans om voltijds te gaan schrijven; zolang zou zij hem wel onderhouden. Vijf jaar later gaf zij haar baan op om hem bij het uitbouwen van zijn carrière te helpen.

Al vanaf 1983 is Koontz mijn favoriete schrijver en vermoedelijk zal ik onbewust zijn schrijfstijl gekopieerd hebben. Ik heb geen 5 jaar gekregen van mijn vriendin, maar ik mag wel 50% tijdskrediet doen. Dat wil zeggen dat ik de helft van mijn leef-tijd kan gebruiken om naam te maken, ook al heb ik een mooie naam van mijn ouders gekregen. Maar groteske, angstwekkende en spannende verhalen zoals Koontz schrijft, dat zal me niet lukken. Ik hou meer van zeemzoete vertelsels besmukt met eigengereide woordspelingen.

Ondanks de uitgave van nieuwe boeken in Amerika is de belangstelling rond deze schrijver sinds 2015 op de Belgische markt weggevallen, op enkele vertaalde e-books na verscheen er niets meer van hem. Ik heb uitgeverij Luitingh-Sijthoff gecontacteerd en hun boodschap is kort: Helaas ziet het er niet naar uit dat wij in de nabije toekomst nog een vertaling van deze auteur gaan uitgeven. U zou de Engelse uitgave kunnen proberen, of houd onze website in de gaten voor actuele informatie.

Ik heb de engelse versie van Ashley Bell gekocht, maar aan het lezen ben ik nog niet toegekomen. Het laatste deel van de Odd Thomas-reeks kan ik ook op mijn buik schrijven, en dan is er nog de nieuwe Jane Hawk-reeks waarvan ik de eerste 5 delen moet missen. Ik zal niet de enige zijn die dat jammer vindt. Maar hier krijgt Koontz van mij het laatste woord: Like all of us in this storm between birth and death, I can wreak no great changes on the world, only small changes for the better, I hope, in the lives of those I love.

Foto

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

Foto

Site map         Contact               Geschriften             Gedachten

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    On-line sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 8.6          Page update 20/02/2020