Stripheld Thorgal

De werelden van Thorgal


Thorgal Aegirsson is in 1977 geboren, als stripfiguur uit het potlood van tekenaar Grzegorz Rosinski en de pen van scenarioschrijver Jean Van Hamme. De eerste aflevering was bedoeld om eenmalig in het weekblad Tintin te verschijnen, maar de makers vonden genoeg inspiratie in de Noordse mythologie om een hele stripreeks en bijreeksen rond de figuur te produceren, waarin ze het niet nalaten op de fantasytoer te gaan. Sciense fiction is hen ook niet onbekend. Thorgal is de laatste van een volk dat op zoek ging naar een andere bewoonbare planeet.

Thorgal woont ergens in een van de scandinavische landen, zo rond de tijd van de vikingen. Hij is getrouwd met Aaricia en heeft twee kinderen, Jolan en Wolvin, waarvoor hij alles zou doen om ze uit de handen van het kwaad te houden. Maar hogere doelen sturen hem de wereld in. Zijn avonturen brengen hem bij Kriss van Valnor en hun samenzijn leidt tot de geboorte van hun zoon Aniël. Toch is de liefde voor zijn vrouw groter en hij zal altijd proberen naar haar terug te keren.

Schrijvers en tekenaars wisselen elkaar af. Zo werkt Rosinski samen met Yves Sente, Xavier Dorison en Yann voor de hoofdreeks, en Frédéric Vignaux met Yann. De werelden van Thorgal omvatten de series Kris van Valnor, Wolvin en De jonge jaren. De tekeningen zijn van Giulio De Vita, Frédéric Vignaux en Roman Surzhenko in samenwerking met schrijvers Yves Sente, Xavier Dorison, Mathieu Mariolle en Yann.

In 2006 heb ik mijn verzameling stripverhalen van de hand gedaan. Enkel de serie over Thorgal houd ik bij omdat er nog een verhaal in de strip zit, weliswaar chaotisch verteld maar veel tekeningen zijn echte kunstwerkjes, zoals te zien is op de onderstaande posters en de voorplatten hiernaast.

Foto Foto Thorgal nr 13 Tussen aarde en licht/ Thorgal nr 15 De meester van de bergen

Van kindsbeen af heb ik strips gelezen. Het begon in de supermarkt van mijn bompa waar mijn moeder werkte. Ze nam mijn broer en mij geregeld mee. Menig avontuur van Jommeke, Suske & Wiske, De Rode Ridder en Bessy vrolijkten onze vakantiedagen op.

Op oudere leeftijd had ik meer interesse voor Michel Vaillant vanwege de realistisch getekende auto’s. De avonturen van de piloten Dan Cooper en Buck Danny volgde ik op de voet, maar mijn favorieten waren toch wel Blake & Mortimer. De belevenissen van Kuifje waren eveneens gewild leesvoer en mijn verzamelwoede bracht me ertoe alle ruimtereizen van Storm te volgen. Ook verzamelde ik de avonturen van Bob Morane, Largo Winch, Yoko Tsuno en Hans.

Vooral de tekenstijl van de klare lijn sprak me in die series aan, bovendien hadden ze betere plots dan hun moderne versies. Seks doet het goed in stripland, maar ik kijk liever naar de voluptueuze vrouwen in een niet ingekleurde Rode Ridder.

Ik zie me nog strips lezen bij bompa. In plaats van ze in de winkel te lezen, namen mijn broer en ik ze mee naar het woongedeelte van de winkel. Meermaals gaf onze moeder, op aanraden van mijn bompa, ons een uitbrander omdat we de boekjes gekreukt hadden teruggezet. Ik zie kinderen nog steeds in winkels ongehinderd stripverhalen lezen.

Mijn herinneringen als jonge striplezer wijzen me op de vergankelijkheid der dingen, maar ook op die van mezelf. Het zou me niet verbazen als ik als oude man in het rustoord een strip van Urbanus, Kiekeboe of de F.C. De kampioenen bovenhaal om de tijd te doden.

Foto


Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

Hoofdreeks Thorgal

Bijreeks Kriss van Valnor

Bijreeks Wolvin

Bijreeks De jonge jaren

Foto

Site map         Contact               Geschriften             Gedachten

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    On-line sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 8.6          Page update 21/02/2020