In woord en beeld

Kortverhaal


Jaren later kom je er altijd achter dat je véél te weinig foto's hebt genomen. Na veel gezoek en gevloek hebben we toch onze prille geschiedenis kunnen samenstellen, en de levensloop van Weirdo's vullen we blijvend aan met beeldflarden van onze literaire manifestaties.

01. 1983
De éérste en enige foto van de oer-redactie van het literair tijdschrift Initiatief, in Leuven in de buurt van de universiteitsbibliotheek. V.l.n.r. Leo Jansegers, Frits Crombez, Peter-Paul Dirckx, Chris Derdeyn, Dirk Tits en Hubert Van Eygen.

02. Ergens midden jaren '80
Hubert Van Eygen leest enkele gedichten voor in de facbar van Wijsbegeerte en Letteren te Leuven.

03. 13 december 1986
Patrick Bernauw en Hubert van Eygen stellen in de Blauwe Schuit te Leuven De Nieuwe Tachtigers voor. Op dezelfde avond wordt het eerste nummer van Weirdo's te koop aangeboden.

04. Mei 1987
Kris Van Eygen fotografeert medeoprichter Frank Moyaert en die foto verschijnt in het tweede nummer van Weirdo's.

05. 1987
een deel van de redactie van Initiatief zit rond de tafel in een café in Wommelgem waarvan de naam onbekend blijft: Dirk Biddeloo (broer van Karel, tekenaar van de Rode Ridder), Guy Didelez (nu bekend van jeugd- en thrillerschrijver) en Dirk Tits.

06. 1987
De redactie van Initiatief zit weer aan tafel in een café in Wommelgem: Hubert Van Eygen in gesprek met Gert de Borger, met op de achtergrond o.a. Peter-Paul Dirickx en Patrick Bernauw (nu bekend als jeugdauteur).

07. Einde jaren '80
Hubert Van Eygen en Frank Moyaert zitten samen in een Leuvens café. Het is opmerkelijk hoe vaag herinneringen kunnen worden als het bier rijkelijk vloeit.

08. 1991
Hubert Van Eygen stelt zijn dichtbundel Voorlopig testament voor aan het Kinrooise schepencollege. Zo komt hij onrechtstreeks in de gemeentepolitiek terecht. V.l.n.r. en van boven naar onder: Theo Beijnsberger, Fons Hermans, Pierre Vanmontfort, Leo Henckens, Hubert Brouns, Hubert Van Eygen en Miet Lemmens.

09. 18 november 1994
De winnaars van de éérste Marginaal Magistraal-wedstrijd van Weirdo's stellen zich aan de wereld voor in de Kinrooise parochiezaal. Een aantal namen zijn verdwenen in de nevelen van de geschiedenis: v.l.n.r. afgevaardigde van Artforum, Sonja Creemers, Nele Donné, Hubert Van Eygen, Hilde Janssens (?), Arno Kerkhofs, Pierre Van Laeken (winnaar), Kurt Bosmans en schepen van cultuur Jos Poukens.

10. 26 april 1996
Hubert Van Eygen stelt Totaal Kultuur Kinrooi voor in de raadzaal van het Kinrooise gemeentehuis. Tijdens deze manifestatie worden de winnaars bekend gemaakt van de tweede Magistraal Marginaal-wedstrijd van Weirdo's.

11. 26 april 1996
Miet Lemmens en echtgenote van Hubert Van Eygen is al 27 jaar corrector én criticus van Weirdo's, gefotografeerd tijdens Totaal Kultuur Kinrooi.

12. April 1996
Nele Warson (toen nog maar 12 jaar) wint de 1ste prijs in de tweede Magistraal Marginaal-wedstrijd van Weirdo's. Op de achtergrond links zie je Pierre Van Laeken, winnaar van de eerste Magistraal Marginaal-wedstrijd, en rechts Stefan Boonen, toen afgevaardigde van Artforum maar nu gevierd schrijver van kinder- en jeudboeken.

13. 8 maart 1998
De Kinrooise culturele raad organiseert in zaal De Vroenhof te Geistingen de manifestatie Schrijvend Kinrooi, waar de prijzen van de derde magistraal Marginaal-wedstrijd worden uitgereikt. V.l.n.r. Hubert Van Eygen, Hilde Bijnens, Greet Bilsen (eerste prijs poëzie), Arno Kerkhofs (eerste prijs cursiefje), Edith Oeyen (eervolle vermelding), Jaak Schaekers (beste cursiefje Kinrooi) en Nele Warson (beste Limburgse inzending poëzie).

14. 28 april 2000
De Kinrooise culturele raad organiseert in de raadzaal van het Kinrooise gemeentehuis de manifestatie Kinrooise verBEELDing. Tijdens de openingsdag worden de winnaars bekend gemaakt van de Marginaal naar het volgende millenium-wedstrijd. Achilles M. Surinx behaalt de eerste prijs.

15. Einde 20ste eeuw of begin 21ste
medeoprichter Frank Moyaert portretteert zichzelf.

16. 2004
Medeoprichter Steven de Rie wervelt door het klaslokaal tijdens één van zijn vele stripworkshops.

17. 2006
Hubert Van Eygen stelt zichzelf voor na 20 jaar nachtwerk tegen het normaaldom. Je zou er slechter kunnen uitzien.

18. 25 januari 2007
Voorstelling dichtbundel Gewoon Goddelijk Weird in de Kinrooise bibliotheek met o.a. Nathalie Janssens (hoofdbibliothecaris) en Jacky Daemen (schepen van cultuur).

19. 25 januari 2007
Hubert Van Eygen signeert zijn bundel Gewoon Goddelijk Weird in de Kinrooise bibliotheek.

20. 17 mei 2008
Onthulling van het gedicht In Limburg van Theodoor Sevens in de kapel tegenover zijn geboortehuis naar aanleiding van de Sevensfeesten ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Sevensstraat.

21. 27 juni 2009
Hubert Van Eygen, samen met John Heuzel en z'n echtgenote, in Brugge naar aanleiding van de voorstelling van het laatste nummer van het literair tijdschrift Kruispunt.

22. 17 maart 2010
Hubert Van Eygen, als Duitse soldaat, bij de opening van de reconstructie van de Dodendraad te Molenbeersel.

23. 17 september 2011
De winnaars van de wedstrijd Trots op Kinrooi, georganiseerd naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de fusiegemeente Kinrooi, samen met minister van cultuur Joke Schauvliege.

24. 17 september 2011
Hubert Van Eygen deelt het boek Trots op Kinrooi uit aan de prominenten, waaronder de burgemeester van Maaseik en de ereburgemeester van Kinrooi Theo Schoofs.

25. 23 juni 2012
Burgemeester Hubert Brouns onthult het Rozengedicht van Hubert Van Eygen in het Mariapark tijdens de feesten rond Geistingen Rozendorp.

26. 17 december 2012
Hubert Van Eygen, samen met Jo en Hubert Brouns, na de eedaflegging van Jo als nieuwe burgemeester van Kinrooi bij de gouverneur.

27. 13 april 2013
Viering van Hubert Van Eygen naar aanleiding van zijn 20-jarig voorzitterschap van de culturele raad, samen met schepen van cultuur Sylvie Vanmontfort en burgemeester Jo Brouns.

28. 7 januari 2014
Allereerste vergadering van de Kinrooi culturele raad in het nieuwe gemeenschapscentrum De Stegel te Molenbeersel.

29. 7 augustus 2014
Youri Vankerckhove, Steven de Rie, Hubert Van Eygen en Ludo Noens na de begrafenisplechtigheid voor Frank Moyaert (1963-2014) op het Schoonselhof te Antwerpen.

30. 7 augustus 2014
Hubert Van Eygen samen met Steven de Rie in zijn studio te Antwerpen.

31. 25 oktober 2014
Samen met Loes Van den Heuvel (FC De Kampioenen) in De Stegel te Molenbeersel.

32. 12 april 2015
Samen met Edith Oeyen in De Stegel te Molenbeersel naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling WO I – in woord en beeld in samenwerking met Modamske en de KVLS.

33. 15 mei 2015
Hubert Van Eygen bij de officiële opening van Slichtenhof te Molenbeersel als nieuwe vestiging van de Geschied- en heemkundige kring van Kinrooi.

34. 6 oktober 2016
Kinrooi op z'n best, winnaars van de fotowedstrijd en de verzamelaars van prentkaarten die meewerkten aan de samenstelling van de beeldbank van Kinroois onroerend erfgoed.

35. 29 maart 2019
Voorstelling van de tiende dichtbundel Thuis komen (in de chaosmos) van Hubert Van Eygen in het gemeenschapscentrum De Stegel te Kinrooi (Weertersteenweg 363).


Terug naar bovenBeweeg cursor in diavenster om te bladeren.


Stoetel 2004 - 2015


De kat is van de schutting gesprongen


Ooit zat ik op de schutting
omdat ik dacht
dat ik zo de maan kon aanraken
en minder hard moest schreeuwen.

Maar de maan is nog steeds
onbereikbaar
en ik ben hees
geschreeuwd.

Alle rare kwasten rondom mij
verdwijnen geruisloos
en woorden blijven ongehoord
door de oorverdovende schoten.

Mijn negen levens zijn bijna op
maar de schutting blijft mijn blad
dat een verschil maakt tussen
knikken en altijd dwarsliggen.

(uit W109)

eygen

Site map         Contact                Geschriften                    Abonneer nu

facebook facebook

hubert.vaneygen@skynet.be      Weertersteenweg 265, 3640 Kinrooi
© EYGEN-BOEKEN.be         On-line sinds 25/05/2012          Alle rechten voorbehouden
Versie 8.5               Page update 27/04/2019