Verzamel u, rare snuiters en vreemde vogels

Opperweirdo


Hubert Van Eygen publiceert in zijn tijdschrift Weirdo's gedichten en teksten van rare kwasten, inzenders die zich de toekomst van de literatuur van de gewone man aantrekken. Zijn doel is vooral mensen ermee tot sociaal engagement aansporen. Daarnaast wil het blad het literaire wereldje in Vlaanderen en Nederland wijzen op de relativiteit van al de narcistische pogingen om de massa aan te zetten tot het lezen van navel-literatuur. Helaas is het zoeken naar een geschikte uitgever zo moeilijk als de vrouw van je leven vinden. Dus geeft hij zijn tijdschrift zelf uit, al 31 jaar. Leve Weirdo's.

Op vrijdag 29 maart 2019 stelde Hubert Van Eygen zijn nieuwste dichtbundel THUIS KOMEN (in de chaosmos) voor in het gemeenschapscentrum De Stegel te Kinrooi.


Reportage door Grensland Actueel

De bundel is een synthese van bijna 40 jaar dichterschap waarbij Hubert zijn gedichten groepeert rond de belangrijkste kernwoorden ťn plaatsen in zijn leven. Met behulp van oude prentkaarten van plaatsen die belangrijk in zijn leven zijn geweest, behandelt hij thema's zoals kruispunten, wortels, takken, deuren, woorden en beelden, stemmen en resten. Hij reist van Maaseik, 't Ven, Kinrooi, Maaseik, Leuven, Kessel-Lo weer terug naar Kinrooi. Ondertussen confronteert hij de lezer ook met de duivel, god (uiteraard), de onbekende soldaat, voorouders, politiek, Nelson Mandela en zelfs de belastingbrief.

Volgens Hubert vormen zijn gedichten een zoektocht naar het uiteindelijke doel (de kosmos) dat - wonder boven wonder - helemaal niet veraf ligt van het startpunt (de chaos). Uiteindelijk is het leven een voortdurende cirkelbeweging die hier en daar wat rimpelingen veroorzaakt. Maar van die rimpelingen geniet hij met volle teugen, en hopelijk zijn lezers ook.

Tijdens de voorstelling droegen mensen die Hubert hebben geholpen om na al die jaren weer thuis te komen, gedichten uit zijn bundel voor. Tussendoor weerklonk stevige muziek zoals die van Seal, AC/DC, Halestorm, Nickelback ťn Within Temptation.

Steven de Rie, die al sinds 1989 medewerker is van Weirdo's, ontwierp de voorpagina van de bundel, en de Scriptomanen van Patrick Bernauw gaven hem uit. Een groot aantal gedichten die Hubert van 2007 tot 2018 publiceerde in het literair (k)wartaalschrift Weirdo's en in diverse andere tijdschriften, waaronder Gierik/NVT, 't Kandelaartje, Oostland en de Kinrooise editie van Kerk & Leven (het parochieblad), zijn erin opgenomen.

Je kunt THUIS KOMEN bestellen door 20 euro te storten op rekeningnummer BE91 7352 1514 5176 van Hubert Van Eygen, Weertersteenweg 265, 3640 Kinrooi. We sturen de bundel naar het opgegeven adres.

Tijdsgeschriften van Hubert Van Eygen


Hubert Van Eygen schrijft gedichten sinds 1976. In 1979 publiceerde hij zijn eerste gedicht in het leerlingenblad Skapade van het Heilig-Kruiscollege te Maaseik. Zijn eerste officiŽle publicaties in literaire tijdschriften dateren van 1982 (Initiatief, 't Kofschip, PoŽziekrant en Yang). Daarna publiceerde hij nog gedichten, essays en recensies in meer dan 50 Vlaamse en Nederlandse tijdschriften waaronder Amnesty Nieuws, Appel, Bries, Deus ex Machina, Dietsche Warande & Belfort, 't Kandelaartje, Koerier, 't Kofschip, Kruispunt, Leuvense Letters, Oostland, Portulaan, Randschrift, Telepro, Vitrine, Wel en Zefier.

Sinds 1982 publiceerde Hubert de volgende dichtbundels: Tussen blad en pen (1982), Onmiddellijk ervaren en cultureel geconditioneerd symbool (1983), Alternantie (1984), Gevangen Gedichten (1985), Als het leven een gedicht is (samen met Frank Moyaert, 1988), Voorlopig testament (1990), Het kind in de veewagen naar nergens (1995), Is de dichter een dwaas? (1998) en Gewoon goddelijk weird (2007).


Hub

Thuiskomen

Thuiskomen

Thuiskomen
eygen

Site map         Contact                Geschriften                    Abonneer nu

facebook facebook

hubert.vaneygen@skynet.be      Weertersteenweg 265, 3640 Kinrooi
© EYGEN-BOEKEN.be         On-line sinds 25/05/2012          Alle rechten voorbehouden
Versie 8.5               Page update 22/04/2019