Bloemetjes vanaf de bijtjes gezien

Zoem zoem


In 2016 kreeg ik van de moeder van mijn vriendin een drone als verjaardagsgeschenk. Ik was 56 en ik vond dat geweldig. Voor wie het nog niet weet, het woord drone betekent gesnor, geronk of gezoem. Dat het radiografisch bestuurde tuig snort en ronkt, dat staat buiten kijf. Maar het zoemt ook, als een dar.

De eerste keer dat ik over een drone hoorde spreken was in 2011, tijdens een aflevering van de tv-serie Homeland. Enig researchwerk op het internet leert me dat Orville, een van de broers Wright die in 1903 hun eerste vlucht maakten, tijdens Wereldoorlog 1 met Charles F. Kettering samenwerkte aan the kettering bug, waarmee de Amerikanen Duitse steden wilden torpederen. De oorlog was echter al gedaan voordat ze ze konden inzetten.

Door moedervliegtuigen op afstand bestuurde bommenwerpers bestookten V1-raketbases in Calais tijdens Wereldoorlog 2. Nadat de piloten de vliegtuigen tjokvol explosieven in de lucht hadden gebracht, sprongen ze er weer uit met een parachute. Heel wat piloten kwamen daarbij om. Het Amerikaanse leger bespioneerde de vijand met drones tijdens de Vietnamoorlog, en na de aanslagen van 11 september 2001 vernietigden ze ermee terroristenkampen van Al-Qaida. Tegenwoordig staan drones wereldwijd ook in voor de veiligheid tijdens allerhande manifestaties.

De gewone man kan zich dus nu ook een drone aanschaffen, voor beroepsdoeleinden of om ermee te spelen. Mijn Syma X5-quadcopter zond via wifi camerabeelden naar mijn iPhone, helaas was de kwaliteit ervan maar pover en dus was het moeilijk om de drone te besturen. In de headlessmode lukt dat nog omdat je alleen de dronebewegingen ten opzichte van de afstandsbediening (de bestuurder dus) bijhoudt, maar in de headmode bepaal je de vliegrichting van de drone door hem rond zijn as te laten draaien, en dan wordt links rechts en omgekeerd, kortom een mindfuck. Het vliegplezier was tevens van korte duur omdat 1 batterij de drone slechts 5 minuten in de lucht hield.

Voor mijn 58ste verjaardag kocht ik een Syma X8-quadcopter, een maatje groter. Diens batterijen zijn dubbel zo groot waardoor hij met 1 batterij ongeveer 10 minuten kan vliegen. In plaats van de beelden naar mijn iPhone te sturen, registreert de camera ze op een usb-geheugen. Ik kan dus de drone niet louter via het camerabeeld besturen, maar de beelden zijn wel van zo'n kwaliteit dat ik ze op een computer kan bewerken. De drone is echter niet zodanig geprogrammeerd dat hij bomen en struiken uit de weg gaat, dus het ding belandt nu en dan op een plek waar ik hem niet wil hebben, bijvoorbeeld in een boom of in de tuin van de buren. En als er iets stukgaat, zijn onderdelen heel gemakkelijk online te bestellen.

Misschien heb ik als oude man te veel vrije tijd. Het laatste wat ik wil is mijn leven minimaliseren. Omdat ik in vergelijking met de ouderdom van het heelal slechts een fractie van de ruimtetijd op deze wereld zal vertoeven, voed ik mijn brein voortdurend met allerlei nuttige opdrachtjes in de hoop dat we, als we dat allemaal goed doen, op die manier de mensheid wat vooruit helpen. Zo vul ik mijn zandkorrelbestaan. Al brommend dood ik de tijd.

Wat een vertoon, die drone.

Nog een filmpje vanuit de drone, hoe schoon.

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.

Foto

Site map         Contact               Geschriften            Gedachten

Foto Foto


EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 9.0          Page update 09/10/2020