Ik hang een schilderij van mezelf op

Dit komt uit de verf


Ik teken met potlood de wereld zoals ik hem zie. Met een verfborstel kan ik dat ook. Ooit heb ik voor mijn schoonzus als schoolopdracht enkele schilderijen gemaakt. De resultaten waren er niet naar, want geen enkel schilderij heeft de tand des tijds doorstaan.

Op mijn vijftigste, toen ik 50% ging werken, nam ik het penseel weer op. Om te beginnen kocht ik een leerrijk boek over schilderen met olieverf. Dat verduidelijkte veel. De schildervaardigheid die in mij sluimerde kwam tot uitdrukking in enkele geslaagde kunstwerken, geschilderd met het enthousiasme van een moderne Michelangelo. Soms lukt het me met het palet van het ene schilderij een ander te maken, maar met die voortbrengsels win ik zeker geen prijzen.

In 2012 wilde ik een professionele ezel voor mijn verjaardag aanschaffen, maar die onbezonnen aankoop is niet doorgegaan. Ik heb dan een provisoire ezel in elkaar getimmerd met het hout dat her en der in de garage lag.

Op mijn oude dag wil ik me de kunst van het schilderen eigen maken door een stroming te vinden waarin ik zowel de kwaliteiten van het expressionisme als het impressionisme uit de doeken kan laten komen. Dat doe ik door de werkelijkheid te vervormen en mijn aandacht bij lichteffecten en kleur te houden.

En waar kan ik het beste mijn inspiratie opdoen dan bij een eeuwenoude grotschildering. Uit de vele schilderingen in allerlei grotten van Frankrijk blijkt dat de cro-magnonmens verfijnd te werk ging, want hij tekende op een artistieke manier leeuwen, oerossen, neushoorns, paarden en bizons. Kortom de dierenwereld rondom hem.

Bij gebrek aan levende dieren zal ik het moeten doen met landschappen, huizen, vliegtuigen, auto's en fietsen. Maar waar ik me nog het meeste op baseer zijn de met snoep versierde tekeningen die mijn nichtje, net een tiener geworden, me voor mijn 55ste verjaardag heeft gegeven.

Treed binnen in mijn atelier en keur mijn geklad. Volgens Neil Diamond die zijn liedje Be zingt, zou je er God in kunnen vinden.

Schilderachtige.

Beweeg cursor in diavenster om te bladeren.


eygen

Site map         Contact               Geschriften             Gedachten

facebook facebook


© EYGEN-BOEKEN.be    On-line sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 8.5          Page update 22/10/2018