Manifeste vertoningen


De afgehandelde agenda


Hubert gaat stug door met het uitgeven van zijn tijdschrift Weirdo’s. Meer dan drie decennia lang schopt hij tegen de schenen van instanties die navelliteratuur promoten en biedt hij de gewone man de mogelijkheid aan om zijn creaties Vlaanderenkundig te maken. Zo’n doorzettingsvermogen moet je belonen. Schrijf eens een gedicht en stuur het naar hem; het hoeft niet te rijmen.
  Weirdo's zit niet stil en trekt er regelmatig op uit. Op locatie en op de baan gaan ze niets uit de weg om het Weirde Woord aan de man te brengen. Voorstellingen van dichtbundels en boeken, het uitbazuinen van gedichten, ze doen het allemaal.

25/06/2022

Foto

Hubert Van Eygen stelt zijn boek Het geheugen van Kinrooi voor tijdens het feest van 50 jaar Kinrooi, een jaar later dan gepland vanwege de coronapandemie. Daarin schetst hij een eigenzinnig beeld van de wortels waaruit Kinrooi groeide. Aan de hand van een aantal willekeurige thema’s probeert hij datgene wat ons is overgedragen door vroegere generaties op een uitzonderlijke manier te laten zien.
  Alle items die aan bod komen, houden op een of andere manier verband met het gemeentelijk archief en het erfgoeddepot. Door al die flarden uit het verleden samen te zetten, zorgt hij voor een totaalbeeld van de plattelandsgemeente die in 1971 ontstond door de samenvoeging van 4 gemeenten of 5 kerkdorpen. Zij vormen samen de fundamenten van een opwindende én rustige gemeente die de toekomst vol vertrouwen tegemoet ziet. Dit zijn de wortels van Kinrooi. Hiermee kunnen we énkel verder groeien!
  Dit boek is het sluitstuk van een geschiedkundige trilogie van de gemeente Kinrooi die begon in 2011 met Trots op Kinrooi (geschiedenis van de fusie) waarna in 2016 Kinrooi op z’n best volgde (een verzameling van 367 prentkaarten die ooit over Kinrooi werden uitgegeven). Het is uitgegeven door de gemeente Kinrooi, kost 20 euro en is verkrijgbaar in het Kinrooise gemeentehuis, gemeenschapscentrum De Stegel, de bibliotheek, Visit Kinrooi en de Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi. Je kan ook 20 euro (voor Kinrooi) of 27 euro (buiten Kinrooi) storten op BE09 0682 1401 4157 van de gemeentelijke culturele raad, Weertersteenweg 265, 3640 Kinrooi, met de vermelding geheugen.

Fragmenten uit de inleiding: Foto

Het geheugen van Kinrooi. Het is een veelomvattende titel. Wat is het geheugen van Kinrooi? Een geschiedenisboek? Een ode aan het verleden van onze gemeente die een grote toekomst voorspelt? Een zoveelste publicatie waarin wordt herkauwd wat al zo dikwijls is gepubliceerd? Een tijdsdocument? Nee, het is méér... Want het geheugen van Kinrooi vind je niet enkel in boeken en documenten. Je vindt het ook in gebouwen, in beelden, in foto’s, in kiezelsteentjes en vooral in mensen… (Fundamenten, Jo Brouns)
  Het is de bedoeling van dit boek om je aan de hand van een aantal belangrijke, opmerkelijke of verrassende voorwerpen, documenten, foto’s en kaarten uit het gemeentelijk archief én het erfgoeddepot te laten kennismaken met wat er voor je was, wat je gevormd heeft, wat Kinrooi heeft gemaakt tot wat Kinrooi nu is. Dit zijn slechts willekeurige fragmenten van je wortels. Een volledige geschiedenis schrijven van de gemeente Kinrooi is zeker niet de bedoeling. Aan de hand van een aantal thema’s stellen we je een aantal items voor waardoor je kan proeven van je afkomst en waardoor je misschien zin krijgt om verder te zoeken naar wie je werkelijk bent en wie je wil zijn. (Inleiding, Hubert Van Eygen)
Foto

30/01/2020

Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Kinrooi Jo Brouns leest een gedicht van Hubert voor in de commissie onderwijs van het Vlaams parlement.

29/03/2019

Hubert Van Eygen stelt zijn 10de dichtbundel THUIS KOMEN (in de chaosmos) voor in De Stegel te Kinrooi. Met behulp van oude prentkaarten van plaatsen die belangrijk in zijn leven zijn geweest, behandelt hij thema's zoals kruispunten, wortels, takken, deuren, woorden en beelden, stemmen en resten. Ondertussen confronteert hij de luisteraars met de duivel, god (uiteraard), de onbekende soldaat, voorouders, politiek, Nelson Mandela en de belastingbrief. Mensen die Hubert hebben geholpen om na al die jaren weer thuis te komen, dragen gedichten uit de bundel voor. Tussendoor weerklinkt stevige muziek van Seal, AC/DC, Halestorm, Nickelback én Within Temptation.
  De bundel is een synthese van bijna 40 jaar dichterschap. Hubert publiceert de gedichten in Weirdo's en andere tijdschriften, van 2007 tot 2018. Ze symboliseren zijn zoektocht naar het uiteindelijke doel, de kosmos, dat - wonder boven wonder - helemaal niet veraf ligt van het startpunt, de chaos. Foto Ontwerper van de voorpagina is Steven de Rie, de uitgevers zijn de Scriptomanen van Patrick Bernauw.

Bestel THUIS KOMEN door 20 euro te storten op BE91 7352 1514 5176 (Hubert Van Eygen).

Bladervenster→Terug naar boven

Foto

Sitemap            Contact              Geschriften            Historie

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012     hubert.vaneygen@skynet.be
Versie 10.9          Page update 25/08/2022     Alle rechten voorbehouden