Het woord aan de vertellers

Foto

Springbord


Initiatief was een Vlaams literair tijdschrift dat verscheen van 1982 tot 1989. Het bood een uitlaatklep aan jonge auteurs die terug wilden vertellen en die literatuur is amusement als motto voerden in tegenstelling tot de generatie van de schrijvers die in het begin van de jaren 80 furore maakten met academische post-modernistische literatuur.
  Initiatiefnemer Peter-Paul Dirickx startte in 1982 met een onooglijk literair blaadje dat al snel een aantal talentrijke mensen aantrok. De redactie bestond in de beginjaren vooral uit mensen die aan de KU Leuven germaanse filologie studeerden, zoals Jo Claes, Frits Crombez, Gert De Borger, Chris Derdeyn, Leo Jansegers, Dirk Tits, Cis Van Maris, Marnix Steenhaut en Hubert Van Eygen. Deze initiatievelingen waren een groepje malcontenten die reageerden tegen het duffe literaire wereldje dat ze met de paplepel kregen ingelepeld door hun Leuvense professoren. Maar al snel trok het tijdschrift ook veelbelovende schrijvers aan zoals Patrick Bernauw, Guy Didelez en Dirk Biddeloo. In de laatste jaren van zijn bestaan kwamen er o.a. Jan Bauwens, Guido Eekhaut, Ludo Noens, Dirk Rochtus, Joris Tulkens en Ivo Van Orshoven bij.
Foto

De nieuwe tachtigers

In 1986 verscheen het speciale poëzie-nummer De Nieuwe Tachtigers, samengesteld door Hubert Van Eygen, met bijdragen van 25 jonge dichters waaronder Frank Albers, Johan Anthonis, Patrick Bernauw, Hans De Greve, Alain Delmotte, Paul Demets, Bernard Dewulf, Erik Heyman, Tom Lanoye, Frank Pollet, Dirk Rochtus, Peter Verhelst en Rik Wouters. Het was bedoeld als reactie op de post-modernistische beweging (en achteraf gezien ook een bevestiging ervan...) die toen furore maakte, mede via het rivaliserende tijdschrift R.I.P. (waarvan maar 4 nummers verschenen in 1982-1983) van Marc Eelen, Erik Spinoy, Dirk Van Bastelaere. Hun reactie liet niet lang op zich wachten: in 1987 verscheen Twist met ons met werk van Dirk Van Bastelaere, Bernard Dewulf, Charles Ducal, Erik Spinoy (en een voorwoord van Benno Barnard) bij uitgeverij Den Gulden Engel.
  In 1986 publiceerden een aantal Initiatief-redactieleden en -medewerkers (Patrick Bernauw, Dirk Biddeloo, Ulrich Bouchard, Jo Claes, Guy Didelez, Peter-Paul Dirickx, Guido Eekhaut en Ludo Noens) bij Davidsfonds de ophefmakende verhalenbundel Hoogspanning.
Op de achterflap wordt het boek als volgt voorgesteld:

Foto Foto Acht jonge Vlaamse auteurs schreven acht boeiende verhalen. In de inleiding stellen zij vast dat fantasie, spanning, zelfs humor vaak afwezig zijn in de literatuur van vandaag. Tergen de tendens om boeiend proza de vergeethoek in te duwen, zetten zij zich af met deze bundel spannende en mysterieuze verhalen. De nieuwe generatie!

Als post-modernistische tegenhanger publiceerde Kritak in hetzelfde jaar de verhalenbundel Mooie Jonge Goden met bijdragen van Frank Albers, Herman Brusselmans, Frans Dennissen, Joris Denoo, Rudi Hermans, Stefan Hertmans, Guido van Heulendonck, Bob van Laerhoven, Jan Lampo, Tom Lanoye, Marc Mijlemans, Wim Neetens en Johnny van Tegenbos.
  De strijd tussen vertellen en literaturen kreeg zijn hoogtepunt met de publicatie van het speciale boekenbeursnummer van Initiatief, onder de titel Vieze oude mannetjes (november 1987, met erotische verhalen van Jan Bauwens, Dirk Biddeloo, Jo Claes, Peter-Paul Dirickx, Guido Eekhaut, Ludo Noens en Joris Tulkens).
  In de periode 1986-1987 gaf uitgeverij Clumzy het tijdschrift uit. In de laatste jaren van zijn bestaan brachten ze verschillende opmerkelijke speciale nummers uit zoals Grensincidenten, een multimediaal project (nr. 33, 1987) waarin muziek, beeldende kunst en poëzie gecombineerd werden, het recensienummer Beursberichten (nr. 37, 1988), Spraakwater (nr. 38, 1989) met interviews met o.a. Jan Lampo, Dirk Rochtus, Ludo Abicht en Bob Van Laerhoven.
Foto Foto Foto

←PDF download

Met nr. 39 (verschenen in juli 1989) viel het doek voor dit opmerkelijke jongerentijdschrift. Door het feit dat op het einde van de jaren 80 diverse redacteurs van het tijdschrift hun literaire carrière konden uitbouwen bij een aantal (al of niet) erkende literaire uitgeverijen maakte het tijdschrift zich als springbord overbodig.
  Redacteur Hubert Van Eygen richtte in 1986 zijn eigen anti-postmodernistisch literair (k)wartaalschrift Weirdo’s op samen met Frank Moyaert. Dat tijdschrift, dat een beetje als voortzetting van Initiatief kan beschouwd worden, bestaat nu nog steeds. Redacteur Ludo Noens richtte eveneens een eigen tijdschrift op, namelijk Portulaan dat sinds 1986 verschijnt.

Volgende redactieleden zijn ondertussen overleden: Ivo Van Orshoven (1946-2000), Dirk Biddeloo (1952-2014) en Dirk Tits (1961-2018).

Foto Foto

Indexen

De medewerkers van Initiatief hebben niet stil gezeten in de 8 jaren dat ze het tijdschrift levend hielden. Advertenties, brieven, essays, gedichten, illustraties, interviews, recensies, romans, strips en verhalen, ze deden het allemaal.
  Ze zijn opgenomen in de pdf
Initiatief Auteurs.
  Alle gegevens over de besproken auteurs vind je in de pdf
Initiatief Recensies.

Terug naar boven

Foto










Sitemap            Geschriften            Geschiedenis            Gedichten
Familie              Manifestaties               Abonneer                 Kris' boeken

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be     Online sinds 25/05/2012       hubert.vaneygen@skynet.be
Versie 12.01        Page update 08/03/2024      Alle rechten voorbehouden