Melodieshop

Foto

Beweeg cursor in diavensters om te bladeren.

Muzi-kale-ik


Het begon in 1977 met de symfonische rock van ELO die me boeide. Als negentienjarige hoorde ik de synthesizermuziek van Michael Garrison en kocht The Return Of Sunrise. Niet veel later maakte ik kennis met Vangelis door China te kopen. The Wall van Pink Floyd sloeg ook aan. In 1980 kocht ik The Turn Of A Friendly Card van Alan Parsons Project en in 1983 ontdekte ik Mike Oldfield door Crises te beluisteren. In 1985 kwam ik Kraftwerk op het spoor door Autobahn van de broer van mijn schoonzus te lenen. Tijdens een cursus synthesizermuziek in Leuven kregen we Tangerine Dream en Klaus Schulze te horen. Ik kende Jean-Michel Jarre al, maar pas in 1990 werd ik fan door En Attendant Cousteau.
De klinkklangklongmuziek van Depeche Mode kan ik eveneens smaken. Moby valt op een andere manier op: krakend hard maar ook luisterrijk zacht. Regelmatig laat ik me wegvoeren op de baren van de soundmachines van Faithless. En Enigma draag ik al in mijn hart sinds Sadeness uitkwam in 1990. Het lukt me de sfeer van weleer in de kerken en kapellen van het land op te snuiven via het gregoriaanse gezang van Gregorian. En Just Be van Tiësto maakte me duidelijk dat ik ook een Techno-gen in mijn DNA heb.
Via een collega op het werk ben ik pas rond mijn 50ste in contact gekomen met metalbands. Paradise Lost, Sirenia en Within Temptation klinken soms zelfs melodieus. Ten slotte moet je weten dat ik meezing met Rammstein. Alleen al het feit dat je kippenvel bij bepaalde liedjes krijgt, stemt tot nadenken. Sluit je ogen en resoneer met de supersnaren.

Foto

Tangerine Dream

is een van de pioniers in het elektronische genre, de Berlijnse School genoemd. Aanvankelijk brachten ze avant-garderock, maar vanaf 1972 speelden ze uitsluitend op elektronische instrumenten. Edgar Froese, zelf gitarist, verzamelde een heleboel musici om zich heen en over de jaren waren er heel wat ledenwisselingen. De combinatie Froese, Franke en Baumann begon in 1972 met Zeit aan een succesvolle periode. Hun concerten bestonden voornamelijk uit improvisaties. In 2011 trad TD tijdens het Starmus Festival op Tenerife samen op met gitarist Brian May, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Youri Gagarins 1ste ruimtevlucht. Oprichter Edgar Froese stierf in 2015. In het rampenjaar 2020 sloot Paul Frick zich bij de band aan. Samen met Quaeschning, Schnauss en Yamane vormt het viertal het huidige Tangerine Dream.

Foto

Edgar Froese

was een Duits artiest en mag gerust gezien worden als een pionier in de elektronische muziek. Hij volgde schilderkunst en beeldhouwen aan de kunstacademie van West-Berlijn. Hij richtte in 1965 de rockband The Ones op. Ze speelden vooral in populaire nachtclubs, maar toen Dali hen uitnodigde om in zijn villa in Cadaqués op te treden kreeg Froese inspiratie om met muziek te experimenteren. Na het uitbrengen van slechts één single werden The Ones ontbonden. Froese keerde terug naar Berlijn en begon muzikanten te ronselen om een nieuwe band op te richten: Tangerine Dream. Edgar Froese stierf op 20 januari 2015 aan een longembolie.Foto

Klaus Schulze

leerde klassieke gitaar spelen, was daarna basgitarist in een skifflegroep en gitarist in een rockgroep. In 1967 werd hij drummer bij het trio Psy Free. Vanaf 1969 was hij drummer bij Tangerine Dream en werkte mee aan het debuutalbum Electronic Meditation. In 1970 verliet hij Tangerine Dream om een nieuwe groep op te richten samen met Manuel Göttsching: Ash Ra Tempel. Maar al na het eerste album in 1971 hield hij het voor gezien. In 1972 kwam zijn eerste soloalbum Irrlicht uit. Sindsdien zette Klaus Schulze meer dan 40 albums op zijn naam. Hij maakte ook muziek onder de schuilnaam Richard Wahnfried. En hij is vandaag de dag nog steeds actief, getuige Silhouettes (2018) en Timbres of Ice (2019).


Foto

Kraftwerk

is een Duitse band uit Düsseldorf. In 1970 brachten ze avant-gardemuziek, later pas elektronische muziek. Sinds 1974 vormden ze het bekende viertal: Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos en Wolfgang Flür. Hun doorbraak kwam er datzelfde jaar met het album Autobahn. Ze experimenteerden tijdens concerten met computeranimaties en lieten zich live door robots vervangen. In 1986 verliet Wolfgang Flür de groep, in 1991 verliet ook Karl Bartos de groep. In 2008 overleed drummer Klaus Dinger en een jaar later verliet mede-oprichter Florian Schneider na 40 jaar de band. Toch heeft Kraftwerk in 2009 nog diverse optredens gedaan, met Hütter als enige van de oude bezetting.


Foto

Jean-Michel Jarre

is een Frans componist van elektronische muziek. Jean-Michel is de zoon van de filmmuziekschrijver Maurice Jarre. Jean-Michel brak door in 1977 met het album Oxygène. Met Équinoxe uit 1978 haalde hij opnieuw de hitlijsten. Jarre gaf in 2007 concerten in Europa om het 30-jarig bestaan van Oxygène te vieren. In samenwerking met muziekberoemdheden bracht hij in 2015 en 2016 Electronica 1 & 2 uit. Net zoals hij bij het 20-jarige jubileum voor Oxygéne deed in 1997 bracht hij in 2017, 40 jaar later, Oxygéne 3 uit. En om zijn 50-jarige loopbaan te onderstrepen verscheen in 2018 het verzamelalbum Planet Jarre. Datzelfde jaar kwam ook Équinox Infinity uit, als vervolg op Équinoxe uit 1978. Amazonia werd geboren in het rampenjaar 2020.

Foto

Vangelis

richtte samen met Demis Roussos de rockgroep Papathanassiou Set op, later Aphrodite's Child genoemd. In Europa scoorden ze met Rain And Tears. Zijn eerste soloalbum Earth kwam in 1973 uit. In 1981 maakte hij de soundtrack voor de film Chariots Of Fire en kreeg daarvoor in 1982 een Oscar. Samen met Jon Anderson, de zanger van Yes, had Vangelis begin jaren 80 een aantal hits. In 1995 scoorde hij in Europa met een nummer uit het album 1992: 1492 Conquest Of Paradise. In 2016 verraste hij menigeen met het album Rosetta, geïnspireerd door de ruimtesonde die na een reis van 10 jaar in 2014 bij de komeet 67P aankwam. In 2019 kwam Nocturne uit, het piano album. Juno To Jupiter werd geboren in het rampenjaar 2020.


Foto

Michael Garrison

werd beïnvloed door de elektronische muziek van Klaus Schulze, Tangerine Dream en Jean-Michel Jarre, maar ook de Voyager-missies (gelanceerd in 1977) inspireerden hem. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Idaho produceerde hij zijn eerste album In The Regions Of Sunreturn And Beyond (1979). Die LP heeft voor mij een begin gemaakt aan mijn levenslange interesse voor synthesizermuziek. In 1992 kwamen twee verzamelalbums uit: A Positive Reflecting Glow en Tranquility Cove. 2 live-albums zagen het licht in 1995: Volume 1 en Volume 2. Zijn laatste album verscheen in 1998: Brave New Worlds. In maart 2004 is hij gestorven.Foto

Mike Oldfield

brak door in 1973 met het album Tubular Bells, waarop hij bijna alle instrumenten zelf bespeelt. In 1983 scoorde hij met het nummer Moonlight Shadow gezongen door Maggie Reilly. In 1984 deed hij dat success over met de single To France. In hetzelfde jaar schreef hij de soundtrack voor de film The Killing Fields. In 1992 bracht hij het album Tubular Bells II uit. Om het 30-jarig jubileum van het origineel te vieren kwam in 2003 Tubular Bells 2003. In 2014 verraste hij menig muziekliefhebber met het album Man on the Rocks. In 2017 kwam het langverwachte Return to Ommadawn uit, als vervolg van zijn 3de album dat hij uitbracht in 1975.Foto

Faithless

was een Britse groep die een mix van triphop, progressive trance, hiphop, pop, club en nog andere stijlen bracht. Hun debuutsingle Salva Mea (Save Me) kwam uit in 1995 en was meteen een hit op de dansvloeren. Het jaar daarop produceerden ze hun debuutalbum Reverence. Hits waren Insomnia (1996), God Is A DJ (1998) en We Come 1 (2001). In 2006 maakte Maxi Jazz samen met Tiësto Dance 4 Life en belandde ermee in de hitparade. Na hun Thank You And Goodbye-tournee in 2011 en hun tournee door Europa in 2015 naar aanleiding van hun 20-jarig jubileum leeft Faithless enkel nog verder in hun muziek, hoewel de band sporadisch nog optreedt.


Foto

Enigma

is opgericht door Michael Cretu, David Fairstein en Frank Peterson. In 1990 verscheen hun debuutalbum MCMXC a.D., dat wereldwijd goed verkocht vanwege het nummer Sadeness, Gregoriaanse muziek gecombineerd met een dancebeat. Cretu schreef in 1993 de nummers Carly's Song en Carly's Loneliness voor de film Sliver. Hetzelfde jaar kwam het album The Cross Of Changes uit, alweer een schot in de roos. Om het 20-jarig bestaan te vieren, werd de fans gevraagd mee te helpen bij het maken van een nieuw Enigmalied. Het resultaat kwam op single uit in 2010 en kreeg de titel MMX The Social Song. Het was lang stil rond Enigma maar in 2016 kwamen ze terug met het album The Fall of a rebel angel.


Foto

Moby

's eerste succesvolle album Everything Is Wrong kwam uit in 1995. Animal Rights (1996) liet een hele andere kant van Moby horen: punk en metal. Maar met I Like To Score (1997) ging hij weer de elektronische toer op. Zijn echte grote doorbraak was Play (1999). In 2002 gaf hij 18 uit, gevolgd door Hotel (2005). Op Last Night (2008) grijpt hij terug naar discomuziek van de jaren 80. In 2009 kwam Wait For Me uit, Moby als vanouds. Met Destroyed (2011) verwijst hij naar de slapeloze nachten die hij in steden doorbrengt. Op Innocents (2013) zingen anderen voor Moby. En in 2018 liet hij Everything Was Beautiful, And Nothing Hurt op de muziekluisteraars los. All Visible Objects werd geboren in het rampenjaar 2020.


Foto

The Alan Parsons Project

is opgericht door Alan Parsons en Eric Woolfson. Vooral de vroegere albums van deze Britse progressieve rockband lijken te zijn geïnspireerd door Pink Floyd's Dark Side Of The Moon. Aan dat album werkte Parsons mee als geluidstechnicus. Hun debuutalbum Tales Of Mystery And Imagination kwam uit in 1976. In 1980 verscheen het opzienbarende album The Turn Of A Friendly Card. Alan parsons brak met Eric Woolfson in 1990 en gaf soloalbums uit. Eric Woolfson stierf in 2009. Daarna werd het stil rond de muziekgroep, maar na een lange rustpauze kwam in 2014 het album The Sicilian Defence uit, oorspronkelijk opgenomen in 1979! In 2019 brachten ze The Secret uit.


Foto

Pink Floyd

was een Britse psychedelische rockband. In 1967 had de groep haar eerste hit met Arnold Layne. Pink Floyd raakte wereldwijd bekend met het psychedelische Atom Heart Mother (1970), Meddle (1971), The Dark Side Of The Moon (1973) en Wish You Were Here (1975). Het nummer Another Brick In The Wall van het dubbelalbum The wall uit 1979 werd een wereldhit. In 1985 ging Roger Waters solo. Het nieuwe Pink Floyd produceerde in 1987 het album A Momentary Lapse Of Reason, in 1994 gevolgd door het album The Division Bell. Richard Wright stierf in 2008 en dat leek het definitieve einde van Pink Floyd te zijn, maar in 2014 gaven ze het album The Endless River uit, Pink Floyd als vanouds. Delicate Sound Of Thunder werd geboren in het rampenjaar 2020.


Foto

Depeche Mode

is een Britse band die elektronische muziek brengt. In 1981 kwam hun eerste album Speak And Spell uit. Depeche Mode brak in 1984 in de rest van de wereld door met de hit People Are People, van het album Some Great Reward. In 1990 kwam Violator uit, een van de succesvolste albums van de band. De groep oogstte veel succes met Personal Jesus en Enjoy The Silence. In 1993 brak de band met zijn elektronische roots door het gospel- en rockalbum Songs Of Faith And Devotion uit te geven. Door persoonlijke problemen van de bandleden kwam pas in 1997 het album Ultra uit. Hoewel hun albums niet goed verkochten, deed de groep het tijdens tournees goed.


Foto

ELO

bespeelt cello’s en violen en dat resulteerde in het klassieke geluid van hun eerste album The Electric Light Orchestra. Samen met Richard Tandy produceerde Jeff Lynne een resem succesvolle albums zoals het album Out of the Blue (1977) met de hit Mr. Blue Sky. In 1980 maakten ze de muziek voor de film Xanadu. Pas in 2000 blies Jeff Lynne zijn orkest weer nieuw leven in door de compilatiebox Afterglow op de markt te brengen. Samen met Richard Tandy stelde hij een jaar later het album Zoom voor, waarop duidelijk de oude ELO weer te horen is. In 2015 zag het ELO van Jeff Lynne opnieuw het levenslicht in de vorm van het album Alone in the Universe. In 2019 kwam hun 2de album From Out of Nowhere uit.


Foto

Gregorian

is opgericht door Frank Peterson. Het is een Duitse muziekgroep die moderne rock en pop op Gregoriaanse wijze vertolkt. In 1991 namen ze hun eerste album Sadisfaction op, met Susana Espelleta en Birgit Freud als zangeressen. Het album bevat nummers in de stijl van Enigma, bovendien hun enige album met eigen nummers. Peterson was betrokken bij de groep Enigma en had in 1990 met het Gregoriaanse Sadeness een hit. Sinds 1998 brengen ze enkel populaire nummers op Gregoriaanse manier. In het rampenjaar 2020 vierden ze 20 jaar Masters of Chant. Op een wel heel opmerkelijke manier slaagt de groep erin bekende muziek een andere dimensie te geven.Foto

Tiësto

bracht in 1995 zijn eerste mix-album Forbidden Paradise 3 uit. Onder zijn eigen label gaf hij achtereenvolgens Magik (1997), Space Age (1998), In Search Of Sunrise (1999) en Nyana (2003) uit. Onder het label Magik Muzik verschenen klassiekers als Flight 643 en het album In My Memory (2001). Zijn optreden tijdens Innercity op 20 februari 1999 wordt algemeen gezien als dé doorbraak voor het grote publiek. In 2004 kwam zijn album Just Be uit, hetzelfde jaar gevolgd door het album Parade of The Athletes met de muziek van de Olympische openingsceremonie. In 2014 gaf hij zijn vijfde studioalbum A Town Called Paradise uit. Together kwam uit in 2019.


Foto

Within Temptation

bracht atmosferische metal met de albums Enter (1997) en The Dance (1998). Met Mother Earth ging de band in 2000 een andere kant op door meer bombastische, Keltische rock te brengen. De single Ice Queen werd in 2002 geheel onverwacht een hit. Het album Silent Force kwam pas in 2004 uit. Met Stand My Ground, Memories en Angels brak Within Temptation ook in het buitenland door. In 2007 verscheen de single What Have You Done, gevolgd door het album The Heart Of Everything. In 2011 brachten ze het succesvolle album The Unforgiving uit. In 2014 kwamen ze met het sterke album Hydra op de proppen, waaronder het nummer Whole World Is Watching. In 2019 verscheen Resist, hun 7de studioalbum.


Foto

Sirenia

is opgericht door Morten Veland. Samen met zanger Kristian Gundersen en de Franse zangeres Fabienne Gondamin componeerden ze het eerste album At Sixes And Sevens (2002), een mix van gothicmetal met invloeden van blackmetal, deathmetal en klassieke muziek. Hun tweede album An Elixir For Existence kwam in 2003 uit en was anders van klank. Onder een andere bezetting kwam in 2004 de ep Sirenian Shores uit. Het album Nine Destinies And A Downfall uit 2007 was voor velen te popachtig en de zangeres werd vervangen. Meer albums volgden: The 13th Floor (2009), The Enigma Of Life (2011), Perils Of The Deep Blue (2013), The Seventh Life Path (2015), Dim Days Of Dolor (2016) en Arcane Astral Aeons (2018). In 2021 komt Riddles, Ruins & Revelations uit.

Foto

Paradise Lost

is een Britse metalband. In 1990 debuteerden ze met het album Lost Paradise, een voorbeeld van deathdoommuziek. Met hun tweede album Gothic (1990), braken ze door. Hun muziek sloeg aan door het gebruik van vrouwelijke zangstemmen en een symfonisch orkest. Hun meest succesvolle album Draconian Times kwam in 1995 uit. Daarmee worden zij gezien als de pioniers van de gothicmetalmuziek. Rond 1997 verfijnde de zanger zijn zangstijl en de band experimenteerde met elektronische muziek. Met het album One Second uit datzelfde jaar raakte de groep wereldwijd bekend. Twintig jaar later, 2017, kwam hun 15de studioalbum Medusa uit. Rampenjaar 2020 bracht het album Obsidian aan het licht.


Foto

Rammstein

is opgericht door Richard Zven Kruspe. Met het nummer Schwarzes Glas wonnen ze een muziekwedstrijd. Hun eerste nummer Rammstein ging over de fatale vliegshow in 1988 toen drie Italiaanse gevechtsvliegtuigen botsten; 70 toeschouwers kwamen daarbij om. De band brak internationaal door toen David Lynch Rammstein en Heirate Mich gebruikte in zijn bizarre film Lost Highway uit 1997. De groep maakt niet alleen harde nummers, hun oeuvre omvat ook tedere ballades. Rammstein ontkent neonazistische sympathieën te hebben, maar misdaden vormen wel een inspiratie bij het schrijven van nieuwe nummers. In 2019 brachten ze een album zonder titel uit.

Terug naar boven

Foto

Site map         Contact               Geschriften            Gedachten

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 9.1          Page update 26/07/2021