Mijn melodieshop

Muzikale-ik


Muziek is onmisbaar voor mij. Het begon allemaal in 1977 met de symfonische rock van Electric Light Orchestra die me boeide. Als negentienjarige hoorde ik de synthesizermuziek van Michael Garrison en kocht het album The Return Of Sunrise. Niet veel later maakte ik kennis met Vangelis door China te kopen. The Wall van Pink Floyd sloeg ook aan. In 1980 kocht ik The Turn Of A Friendly Card van Alan Parsons Project en in 1983 ontdekte ik Mike Oldfield door Crises te beluisteren. In 1985 kwam ik Kraftwerk op het spoor door Autobahn van de broer van mijn schoonzus te lenen. Tijdens een cursus synthesizermuziek in Leuven kregen we Tangerine Dream en Klaus Schulze te horen; Edgar Froese (†20/01/2015) was de oprichter van Tangerine Dream en maakte ook solo muziek. Ik kende Jean-Michel Jarre al, maar pas in 1990 werd ik fan door En Attendant Cousteau.
Via een collega op het werk ben ik pas rond mijn 50ste in contact gekomen met metalbands Anathema, Crematory, Dream Theater en Therion. Paradise Lost, After Forever, Sirenia en Within Temptation klinken melodieuzer. De klinkklangklongmuziek van Depeche Mode kan ik eveneens smaken. Moby valt op een andere manier op: krakend hard maar ook luisterrijk zacht. Regelmatig laat ik me wegvoeren op de baren van de soundmachines van Faithless. En Enigma draag ik al in mijn hart sinds Sadeness uitkwam in 1990. Het lukt me de sfeer van weleer in de kerken en kapellen van het land op te snuiven via het gregoriaanse gezang van Gregorian. En Just Be van Tiësto maakte me duidelijk dat ik ook een Techno-gen in mijn DNA heb. Ten slotte moet je weten dat ik meezing met Rammstein.
Alleen al het feit dat je kippenvel bij bepaalde liedjes krijgt, stemt tot nadenken. Sluit je ogen en resoneer met de supersnaren.
Muziek

Tangerine Dream

is een van de pioniers in het elektronische genre, de Berlijnse School genoemd. Aanvankelijk brachten ze avant-garderock, maar vanaf 1972 speelden ze uitsluitend op elektronische instrumenten. Edgar Froese, zelf gitarist, verzamelde een heleboel musici om zich heen en door de jaren heen waren er heel wat ledenwisselingen. De combinatie Froese, Franke en Baumann begon in 1972 met Zeit aan een succesvolle periode. Hun concerten bestonden voornamelijk uit improvisaties. In 2011 trad TD tijdens het Starmus Festival op Tenerife samen op met gitarist Brian May, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Youri Gagarins 1ste ruimtevlucht.

Muziek

Edgar Froese

(1967) was een Duits artiest en mag gerust gezien worden als een pionier in de elektronische muziek. Hij volgde schilderkunst en beeldhouwen aan de kunstacademie van West-Berlijn. Hij richtte in 1965 de rockband The Ones op. Ze speelden vooral in populaire nachtclubs, maar toen Dali hen uitnodigde om in zijn villa in Cadaqués op te treden kreeg Froese inspiratie om met muziek te experimenteren. Na het uitbrengen van slechts één single werden The Ones ontbonden. Froese keerde terug naar Berlijn en begon muzikanten te ronselen om een nieuwe band op te richten: Tangerine Dream. Edgar Froese stierf op 20 januari 2015 aan een longembolie.

Muziek

Klaus Schulze

leerde klassieke gitaar spelen, was daarna basgitarist in een skifflegroep en gitarist in een rockgroep. In 1967 werd hij drummer bij het trio Psy Free. Vanaf 1969 was hij drummer bij Tangerine Dream en werkte mee aan het debuutalbum Electronic Meditation. In 1970 verliet hij Tangerine Dream om een nieuwe groep op te richten samen met Manuel Göttsching: Ash Ra Tempel. Maar al na het eerste album in 1971 hield hij het voor gezien. In 1972 kwam zijn eerste soloalbum: Irrlicht. Klaus Schulze zette meer dan 40 albums op zijn naam en is vandaag de dag nog steeds actief. Hij maakte ook muziek onder de schuilnaam Richard Wahnfried.

Muziek

Kraftwerk

is een Duitse band uit Düsseldorf. In 1970 brachten ze avant-gardemuziek, later pas elektronische muziek. Sinds 1974 vormden ze het bekende viertal: Ralf Hütter, Florian Schneider, Karl Bartos en Wolfgang Flür. Hun doorbraak kwam er datzelfde jaar met het album Autobahn. Ze experimenteerden tijdens concerten met computeranimaties en lieten zich live door robots vervangen. In 1986 verliet Wolfgang Flür de groep. In 1991 brachten ze de grootste hits opnieuw uit op het album The Mix. Niet veel later verliet ook Karl Bartos de groep. In 2008 overleed drummer Klaus Dinger en een jaar later verliet mede-oprichter Florian Schneider na 40 jaar de band. Toch heeft Kraftwerk in 2009 nog diverse optredens gedaan, met Hütter als enige van de oude bezetting.

Muziek

Jean-Michel André Jarre

is een Frans componist van elektronische muziek, ook één van de pioniers van het genre. Jarre is de zoon van de Franse filmmuziekschrijver Maurice Jarre die de filmmuziek voor Lawrence Of Arabia, Doctor Zhivago en Ghost componeerde. Jean-Michel Jarre brak door in 1976 met het nummer Oxygène IV van zijn album Oxygène. Met het nummer Équinoxe V van het gelijknamige album Équinoxe uit 1978 haalde hij opnieuw de hitlijsten. Sindsdien heeft Jarre geen internationale hits meer gescoord, maar hij doet wel nog liveshows. Hij staat bekend om zijn spectaculaire openluchtconcerten met lasers en vuurwerk. Jarre gaf in 2007 theaterconcerten in Europa om het 30-jarig bestaan van het album Oxygène te vieren. In samenwerking met muziekberoemdheden bracht hij in 2015 en 2016 2 CD's uit, Electronica 1 & 2.

Muziek

Vangelis

richtte samen met Demis Roussos de rockgroep Papathanassiou Set op, later Aphrodite's Child genoemd. In Europa scoorden ze met het nummer Rain And Tears. In 1972 hielden ze het voor bekeken nog vóór de release van hun laatste elpee 666. Zijn eerste soloalbum Earth kwam in 1973 uit. Hij vestigde zich in Londen en maakte er succesvolle albums. In 1981 maakte hij de soundtrack voor de film Chariots Of Fire en kreeg daarvoor in 1982 een Oscar. Samen met Jon Anderson, de zanger van Yes, had Vangelis begin jaren 80 hits met I Hear You Now en I'll Find My Way Home. In 1995 scoorde hij in Europa met een nummer uit het album 1992: 1492 Conquest Of Paradise. In 2016 verraste hij menigeen met het album Rosetta, geïnspireerd door de ruimtesonde die na een reis van 10 jaar in 2014 bij de komeet 67P aankwam.

Muziek

Michael Garrison

werd beinvloed door de elektronische muziek van Klaus Schulze, Tangerine Dream en Jean-Michel Jarre, maar ook de Voyager-missies (gelanceerd in 1977) inspireerden hem. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Idaho produceerde hij zijn eerste album In The Regions Of Sunreturn And Beyond (1979).
In 1992 kwamen twee verzamelalbums uit: A Positive Reflecting Glow en Tranquility Cove. 2 live-albums zagen het licht in 1995: Volume 1 en Volume 2. Zijn laatste album verscheen in 1998: Brave New Worlds. In maart 2004 is hij gestorven.

Muziek

Mike Oldfield

brak door in 1973 met de elpee Tubular Bells, waarop hij bijna alle instrumenten zelf bespeelt. In 1983 en 1984 scoorde hij met de nummers Moonlight Shadow en To France, gezongen door Maggie Reilly. In 1984 schreef Oldfield de soundtrack voor de film The Killing Fields.
Omdat Oldfield contractueel binnen 25 jaar geen nieuwe opname van Tubular Bells mocht maken, bracht hij Tubular Bells II in 1992 uit. In 2003 kwam Tubular Bells 2003 uit, om het 30-jarig jubileum van het origineel te vieren. In 2013 remixte hij tracks van Tubular Bells tot Tubular Beats en een jaar later verraste hij menig muziekliefhebber met het album Man on the Rocks.

Muziek

Faithless

was een Britse groep die een mix van triphop, progressive trance, hiphop, pop, club en nog andere stijlen bracht. Hun debuutsingle Salva Mea (Save Me) kwam uit in 1995 en was meteen een hit op de dansvloeren. Het jaar daarop kwam hun debuutalbum uit: Reverence.
Hits waren Insomnia (1996), God Is A DJ (1998) en We Come 1 (2001). In 2006 maakte Maxi Jazz samen met Tiësto Dance 4 Life en belandde ermee in de hitparade. Na hun Thank You And Goodbye-tournee in 2011 leeft Faithless enkel nog verder in hun muziek, hoewel de band sporadisch nog optreedt.

Muziek

Enigma

is opgericht door Michael Cretu, David Fairstein en Frank Peterson. In 1990 verscheen hun debuutalbum MCMXC a.D., dat wereldwijd goed verkocht vanwege het nummer Sadeness, Gregoriaanse muziek gecombineerd met een dancebeat. Cretu schreef in 1993 twee nummers voor de film Sliver: Carly's Song en Carly's Loneliness. Hetzelfde jaar kwam het album The Cross Of Changes uit, alweer een schot in de roos.
In 2005 verscheen een gelimiteerde editie van het album Fifteen Years After, in de vorm van een elpee versierd met kunstige werken van Leonardo da Vinci. Om het 20-jarig bestaan van het album MCMXC a.D. te vieren, werd de fans gevraagd mee te helpen bij het maken van een nieuw Enigmalied. Het resultaat kwam op single uit in 2010 en kreeg de titel MMX The Social Song. Het was lang stil rond Enigma maar in 2016 kwamen ze terug met het album The Fall of a rebel angel.

Muziek

Moby

's eerste succesvolle album Everything Is Wrong kwam uit in 1995. Het album Animal Rights (1996) liet een hele andere kant van Moby horen: punk en metal. Maar met het album I Like To Score (1997) ging hij weer de elektronische toer op. Zijn echte grote doorbraak was Play (1999), rustige elektronische popdeuntjes met veel lounge-, triphop- en ambient-invloeden.
In 2002 gaf hij het album 18 uit, gevolgd door Hotel (2005). Op zijn album Last Night (2008) grijpt Moby terug naar discomuziek van de jaren 80. In 2008 werkte hij mee aan het album Songs For Tibet. Het album verscheen tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen in de Volksrepubliek China. In 2009 kwam het album Wait For Me uit, Moby als vanouds. Met het album Destroyed (2011) verwijst hij naar de slapeloze nachten die hij in steden doorbrengt. Op het album Innocents (2013) zingen anderen voor Moby. En in 2018 liet hij het album Everything Was Beautiful, And Nothing Hurt op de muziekluisteraars overal ter wereld los.

Muziek

The Alan Parsons Project

is opgericht door Alan Parsons en Eric Woolfson. Vooral de vroegere albums van deze Britse progressieve rockband lijken te zijn geïnspireerd door Pink Floyd's Dark Side Of The Moon. Aan dat album werkte Parsons mee als geluidstechnicus.
Hun debuutalbum Tales Of Mystery And Imagination kwam uit in 1976. In 1980 verscheen het opzienbarende album The Turn Of A Friendly Card. Alan parsons gaf ook soloalbums uit, zoals The Time Machine in 1999. Daarna werd het stil rond de muziekgroep, maar na een lange rustpauze kwam in 2014 het album The Sicilian Defence uit.

Muziek

Pink Floyd

(1965) was een Britse psychedelische rockband. In 1967 had de groep haar eerste hit met Arnold Layne. Roger Waters verschoof de muzikale koers in de richting van de symfonische rock en Pink Floyd raakte wereldwijd bekend met Atom Heart Mother (1970), Meddle (1971), The Dark Side Of The Moon (1973) en Wish You Were Here (1975). Het nummer Another Brick In The Wall van het dubbelalbum The wall uit 1979 werd een wereldhit.
In 1985 ging Roger Waters solo. Het jaar daarop besloten de overige leden samen met Richard Wright verder te gaan als Pink Floyd, tegen de zin van Waters in. Hij verloor de rechtzaak om de naam en het nieuwe Pink Floyd produceerde in 1987 het album A Momentary Lapse Of Reason, in 1994 gevolgd door het album The Division Bell. Richard Wright stierf in 2008 en dat leek het definitieve einde van Pink Floyd te zijn, maar in 2014 gaven ze het album The Endless River uit, Pink Floyd als vanouds.

Muziek

Depeche Mode

(1980) is een Britse band die elektronische muziek brengt. In 1981 kwam hun eerste album Speak And Spell uit. Depeche Mode brak in 1984 ook door in de rest van de wereld met de hit People Are People, van het album Some Great Reward. In 1990 kwam Violator uit, een van de succesvolste albums van de band. De groep oogstte veel succes met Personal Jesus en Enjoy The Silence. In 1993 brak de band met zijn elektronische roots door het gospel- en rockalbum Songs Of Faith And Devotion uit te geven. Door persoonlijke problemen van de bandleden kwam pas in 1997 een nieuw album uit: Ultra. Hoewel hun albums niet goed verkochten, bleef de groep het tijdens tournees nog goed doen.

Muziek

ELO

(1971) bespeelde cello’s en violen en dat resulteerde in het klassieke geluid van hun eerste album The Electric Light Orchestra. Samen met Richard Tandy produceerde Jeff Lynne een resem succesvolle albums waaronder het album Out of the Blue (1977) met de hit Mr. Blue Sky. In 1980 maakten ze samen met Olivia Newton-John de muziek voor de film Xanadu. Helaas nam de populariteit van ELO af. Pas in 2000 blies Jeff Lynne zijn Electric Light Orchestra weer nieuw leven in door de compilatiebox Afterglow op de markt te brengen. Samen met Richard Tandy stelde hij een jaar later het album Zoom voor, waarop duidelijk de oude ELO weer te horen is. Na 14 jaar, 2015, zag het ELO van Jeff Lynne opnieuw het levenslicht in de vorm van het album Alone in the Universe.

Muziek

Gregorian

is opgericht door Frank Peterson. Het is een Duitse muziekgroep die moderne rock en pop op Gregoriaanse wijze vertolkt. In 1991 namen ze hun eerste album Sadisfaction op, met Susana Espelleta en Birgit Freud als zangeressen. Peterson was betrokken bij de groep Enigma en had een jaar eerder met het Gregoriaanse Sadeness een hit. Het album Sadisfaction bevat dan ook nummers in de stijl van Enigma. Sinds 1998 staan op de albums van Gregorian enkel populaire nummers die op Gregoriaanse manier worden gebracht. Alleen nummers die te vertalen zijn tot de diatonische toonladder komen in aanmerking.

Muziek

Tiësto

draaide van 1984 tot 1992 discoplaten op studentenfeesten en tijdens drive-inshows. Vanaf 1988 stond hij achter de draaitafels in discotheken te Breda en omstreken. Begin jaren 90 ging hij zelf muziek produceren, samen met andere dj's. In 1995 verscheen zijn eerste mix-album Forbidden Paradise 3. Tiësto gaf onder zijn eigen label de bekende mix-compilatieseries Magik, Space Age, In Search Of Sunrise (1999) en Nyana (2003) uit. Onder het label Magik Muzik verschenen klassiekers als Flight 643 en het album In My Memory (2001). Zijn optreden tijdens Innercity op 20 februari 1999 wordt algemeen gezien als dé doorbraak voor het grote publiek. In 2004 kwam zijn album Just Be uit, hetzelfde jaar gevolgd door het album Parade of The Athletes met de muziek van de Olympische openingsceremonie. In 2014 gaf hij zijn vijfde studioalbum A Town Called Paradise uit.

Muziek

Within Temptation

(1997) is een Nederlandse symfonische metalband. De atmosferische metal van de eerste albums Enter (1997) en The Dance (1998) scoorde goed in de undergroundscene. Met het album Mother Earth ging de band in 2000 een andere kant op door de grunt achterwege te laten en meer bombastische, Keltische rock te brengen. De single Ice Queen werd in 2002 geheel onverwacht een hit. Ze hadden het een tijd heel druk met toeren waardoor het volgende album Silent Force pas in 2004 uitkwam. Met Stand My Ground, Memories en Angels brak Within Temptation ook in het buitenland door. In 2007 kwam de single What Have You Done uit, gevolgd door het album The Heart Of Everything. In 2011 verscheen het succesvolle album The Unforgiving, met het nummer Faster. Het was even wachten tot januari 2014 toen ze met het sterke album Hydra op de proppen kwamen (Whole World Is Watching). In 2018 gaan ze na een lange pauze weer touren.

Muziek

Sirenia

is opgericht door Morten Veland (2001). Samen met zanger Kristian Gundersen en de Franse zangeres Fabienne Gondamin componeerden ze het eerste album At Sixes And Sevens (2002), een mix van gothicmetal met invloeden van blackmetal, deathmetal en klassieke muziek. Hun tweede album An Elixir For Existence kwam in 2003 uit en was anders van klank. Onder een andere bezetting kwam in 2004 de ep Sirenian Shores uit. Het album Nine Destinies And A Downfall uit 2007, ingezongen door Monika Pedersen, was voor velen te popachtig en de zangeres werd vervangen door de Spaanse zangeres Ailyn. Meer albums volgden: The 13th Floor (2009), The Enigma Of Life (2011), Perils Of The Deep Blue (2013), The Seventh Life Path (2015) en Dim Days Of Dolor (2016).

Muziek

Paradise Lost

(1988) is een Britse metalband. Hun inspiratie haalden ze bij Kreator, Celtic Frost, Candlemass, Death, Morbid Angel en Repulsion. In 1989 debuteerden ze met het album Lost Paradise, een voorbeeld van deathdoommuziek. Met hun tweede album Gothic, uitgegeven in 1990, braken ze door. Hun muziek sloeg aan door het gebruik van vrouwelijke zangstemmen en een symfonisch orkest.
Hun meest succesvolle album kwam in 1995 uit: Draconian Times. Daarmee worden zij gezien als de pioniers van de gothicmetalmuziek. Rond 1997 verfijnde de zanger zijn zangstijl en de band experimenteerde met elektronische muziek. Met het album One Second uit datzelfde jaar raakte de groep wereldwijd bekend.

Muziek

Rammstein

is opgericht door Richard Zven Kruspe (1994). Kruspe vroeg Till Lindemann om teksten te schrijven. Ze namen het nummer Schwarzes Glas op en wonnen daarmee een muziekwedstrijd. Hun eerste nummer Rammstein ging over de fatale vliegshow in 1988 toen drie Italiaanse gevechtsvliegtuigen botsten; 70 toeschouwers kwamen daarbij om. De band brak internationaal door toen David Lynch de nummers Rammstein en Heirate Mich gebruikte in zijn bizarre film Lost Highway uit 1997. De groep maakt niet alleen harde nummers; hun oeuvre omvat ook tedere ballades. Rammstein ontkent neonazistische sympathieën te hebben, maar misdaden vormen voor Till Lindemann wel een inspiratie bij het schrijven van nieuwe nummers.

Muziek

After Forever

(1995) was een Nederlandse metalband met invloeden uit de deathmetal, progressieve metal en klassieke muziek. In 2000 kwam het debuutalbum Prison Of Desire uit. 4 albums volgden, met toegankelijke ballads en nummers met popinvloeden, maar ook nummers met alleen grunts, zuivere mannelijke zangpartijen, stevige metal en een koor. In 2007 namen ze het album After Forever op, tevens hun bestverkochte album. Wegens gezondheidsproblemen van een groepslid en strubbelingen met hun platenlabel kondigden de bandleden op 5 februari 2009 het einde van After Forever aan.

Muziek

Anathema

is een Britse metalband uit Liverpool die samen met Paradise Lost en My Dying Bride het doommetalgenre ontwikkelden. De groep begon in 1990 als een deathdoommetalband onder de naam Pagan Angel.

Muziek

Crematory

is een Duitse metalband uit Mannheim, opgericht in 1991. Ze begonnen met traditionele deathmetal maar evolueerden naar een industrial gothicmetalmuziek.

Muziek

Dream Theater

is een Amerikaanse progressieve metalband, opgericht in 1986 door 3 studenten aan de Berklee College of Music in Boston.

Muziek

Therion

is opgericht door Christofer Johnsson (1987). Het is een Zweedse metalband met opera-invloeden. Therion is begonnen als een deathmetalband maar uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bands in het symfonische metalgenre.

Terug naar boven

Muziek

Beweeg de cursor in de diavensters
om de albums te consulteren.

eygen

Site map         Contact               Geschriften             Gedachten

facebook facebook


© EYGEN-BOEKEN.be    On-line sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 8.5          Page update 02/04/2019