Kris krijt

Bladervenster→

Het krassende krijt


Voor de nerds maak ik het allemaal wat duidelijker met uit te leggen wat krijt is, waarvoor je het kunt gebruiken en wat het Krijt ermee te maken heeft.
  Tijdens het Krijt kwamen groepen van eencelligen op. De periode duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Er heerste toen een relatief warm klimaat en de zeespiegel stond redelijk hoog. Kalkmodder werd in ondiepe zeeŽn afgezet en kalkskeletten van diatomeeŽn (kiezelwieren) en diverse soorten plankton zetten zich af in koraalriffen.
  Krijt is het vaste materiaal van kalk. Het komt in de natuur veel voor als kalksteen, calciumcarbonaat (CaCO3), het zit ook in de schaal van eieren en in schelpen. De witte vaste stof lost slecht op in water. Krijt wordt in een bepaalde samenstelling gebruikt om tuingrond te neutraliseren. Het zit zelfs in maagtabletten.
Foto

De verborgen krijtrand van Runkst

Ik verwijs met mijn titel naar Het verdronken land van Saeftinghe, maar daar heb ik helemaal niets mee, het gaat me enkel om de leuke cadans van die paar woorden achter elkaar. Ik woon in Hasselt, meer bepaald Runkst, en die naam is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse werkwoord runcare, en dat verwijst op zijn beurt naar het rooien van bossen. De bewoners van Runkst, waar ik bijbehoor, rooien geen hout meer uit de bossen, zij gaan op jacht en visvangst in de kleine Carrefour, of de grote in het naburige dorp Kuringen.
  In mijn vrije tijd, en die heb ik veel, schilder ik met olieverf en teken ik met potlood, maar ik kleur ook met krijt. Voor mijn 63ste verjaardag kreeg ik pastelkrijtjes en een schetsboek in normaal tekenpapier cadeau, maar mijn krijtwerken zouden beter uitkomen op zwart papier, dus ik heb de kleuren omgekeerd. Ik rooi dus toch, ik rooi het, alleen ťn met krijt.

Foto


Sitemap            Geschriften            Gemoederen            Gedichten
Familie              Geledingen               Gefotoshopt               Huberts Weirdo's

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be     Online sinds 25/05/2012       Alle rechten voorbehouden
Versie 11.12        Page update 27/11/2023