Straatkreten

Bladervenster→

Murals in Hasselt


Wanneer ik per fiets door de stad rijd verrassen schilderingen op gevels me geregeld, want de spuitbus heerst in Hasselt. Ik haal dan wat graag mijn smartphone boven om er een foto van te nemen. Dat is misschien een bezigheid die sommigen wel nutteloos zullen noemen, maar ik weet zeker dat kunstliefhebbers er even stil bij willen staan.
  Het is allemaal begonnen met jongeren die blinde muren, treinwagons en openbare gebouwen besmeurden. Meestal zijn het onbegrijpelijke teksten die we simpelweg graffiti noemen. Mooi of niet, het kost de stad veel geld om het geklad te verwijderen. In plaats van telkens op dezelfde plaatsen te spuiten kunnen de straatkunstenaars beter levensechte schilderijen maken en ze zolang mogelijk ongemoeid laten.

Het bezien waardig

Meer en meer steden trekken artiesten aan om lelijke stadsgedeelten te komen verfraaien. Hun huizenhoge muurschilderijen vrolijken niet alleen toevallige voorbijgangers op, ook toeristen hebben ineens een interessante route om de stad te verkennen. Meestal zijn de kunstwerken ondertekent met onherkenbare krabbels (scribbles) en moeten we hun straatkunst naamloos loven. Niet getreurd, via de Street art-app kun je op je smartphone info over geregistreerde werken in allerlei steden overal ter wereld opvragen.
  Ik heb me veroorloofd de schilderingen in Hasselt anders te kadreren zodat de bakstenen gevels, betonnen schuttingen, houten poorten en metalen stroomcabines meer tot hun recht komen als dragers van het kunstwerk. Foto
Pas op, ik toon ook schilderingen die niet meer bestaan, dus ernaar op zoek gaan heeft dan geen zin. De stad Hasselt heeft haar duit in het zakje gedaan door een plan te maken van alle bezienswaardige graffiti en street art:
Graffiti & Street Art in Hasselt (PDF download)

Foto

Sitemap            Contact              Geschriften            Gedachten

Foto Foto


EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 10.9          Page update 02/07/2022