Janneke, het maanmanneke

Bladervenster→

CU moon


Mijn vriendin en ik zijn gefascineerd door de maan. Zeker op vakantie maken we tijd om haar klokvaste beweging rond de aarde gade te slaan. Menigeen is overtuigd van haar wispelturige gang, maar het kan nog erger: er zijn nachten dat de maan zich niet laat zien, want dan is ze samen met de zon ondergegaan. Op de koop toe vergast de maan ons op een apart lichtschijnsel aan de hemel dat dagelijks verandert.
  Ik ga je de schijngestalten, of de verschillende gezichten van Janneke, niet uitleggen. Als je maar weet dat de maan dat enkel kan doen met behulp van de ster in ons midden: de zon. Alleen jammer dat beide hemellichamen niet te bewonderen zijn als de wolken hun aanwezigheid op het wereldtoneel opeisen. Maar gelukkig kun je haar dan toch volgen via allerlei websites.

Rondedansje

Op hemel.waarnemen.com krijg je allerlei maaninformatie door een datum, een uur en een locatie in te geven, o.a. een beeld van de maan op dat moment. Van 8/10 tot 6/11 heb ik een kopie genomen om 21u20, want de maan rondt de aarde in 28 dagen. Vervolgens heb ik de gesprokkelde afbeeldingen tot een filmpje verwerkt. Foto Wat opvalt is dat de maanschijf op en neer wiebelt. Dat effect kon ik pas helemaal begrijpen nadat ik de maan een jaar lang had geobserveerd. Als je niet zoveel vrije tijd hebt als ik, ga naar:
http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/002.html

Hoe de opgaande en ondergaande zon mijn fantasie of hol doet slaan zie je hierboven links. Hieronder zie je een aantal opnames van de maan over het hele jaar. Alleen de laatste is een vrucht van mijn fantasie, door twee schijngestalten aan elkaar te plakken. Kortom, de baan van de maan is voor mij een voortdurende inspiratiebron.
  Als de maan vol is, schijnt ze overal. Foto

Foto


Sitemap            Geschriften            Gemoederen            Gedichten
Familie              Geledingen               Gefotoshopt               Huberts Weirdo's

Foto Foto


EYGEN-BOEKEN.be     Online sinds 25/05/2012       Alle rechten voorbehouden
Versie 12.01        Page update 01/02/2024