Verdichtsels

Foto

PDF download→

Dichter bij jou kan nooit
Foto

Heel lang geleden vroeg ik me af of ik een vrouw zover zou krijgen om met mij in de boot te stappen. En zoals verliefden meestal liefdesbrieven naar hun allerliefste sturen, zo probeerde ik mijn liefdesuitingen in gedichten te gieten. Het resultaat zou je rijmelarij kunnen noemen, want aan het aantal blauwtjes die ik heb gelopen te oordelen, was mijn dichtkunst niet fameus. Toch goot ik in 2000 mijn zielenroerselen in dichtvorm en bundelde ze in Spiegelzone.
  Mijn moeder las het boekje en was erdoor verrast. Mijn schoonzus vond mijn gedichten zonder meer leuk. Ten einde raad legde ik ze mijn broer voor, want hij publiceert poŽzie in zijn tijdschrift van en voor rare kwasten. Zijn verdict kwam hard aan.

Achterflaptekst

Dichten is aartsmoeilijk. Het zijn de kleine details die je moet opvangen of doodeenvoudig moet weten om tot een samenspel van zinnige en onzinnige woorden te komen. Mijn broer moet er de harde waarheid in kunnen terugvinden. Ik zie het dichten meer als zingen in mijn eentje, in bad bijvoorbeeld. Niemand hoort me en toch is er die hoop dat mijn gezang via de buizen van mijn huis tot bij de buren geraakt, waar mijn lied in resonantie komt met eensgezinde breinen. En zo voort.
  Mijn broer had ook opbouwende kritiek. Hij stelde me voor een boek te schrijven. Om mijn hoofd koel te houden, zette ik alles op een rijtje in mijn dagboek. Armdikke boeken heb ik geschreven met beschrijvingen van vrouwelijke opponenten, geheime ontmoetingen, confrontaties en ontboezemingen. En zo kreeg ik de Nederlandse taal voldoende onder de knie om een twintigtal boeken te kunnen schrijven.
  Nu ben ik nog slechts een gelegenheidsdichter die op de verjaardagen van zijn teerbeminde en andere familieleden optreedt als de melige commentator van een human-intrestprogramma. Veel plezier met mijn 25 jaar hekel-, treur- en kreupeldichten. De websiteversies ervan vind je hier ook per maand gerangschikt.

Foto

Sitemap            Contact              Geschriften            Gedachten

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be    Online sinds 25/05/2012      Alle rechten voorbehouden
Versie 10.1          Page update 15/04/2022